Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonych buraków

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego właściwego działania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one także ochronę w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]